Sistemul planetar al stelei GJ 887 are o planeta locuibila?

Sistemul planetar al stelei GJ 887 are o planeta locuibila?

iulie 12, 2020 0 By Victor

O echipa internationala de astrofizicieni a descoperit recent faptul ca o planeta avand conditii propice pentru a fi locuita ar putea exista in componenta unuia dintre sistemele planetare apropiate de Pamant, a carui stea principala a fost numita GJ 887. Aceasta descoperire a fost raportata recent in revista Science.

GJ 887 se afla la numai 11 ani lumina de Pamant

Aflata la o distanta de aproximativ 11 ani-lumina de sistemul nostru solar, exista o stea pitica rosie denumita simbolic GJ 887. Conform precizarilor acestora, cel putin doua exoplanete se rotesc in jurul acesteia. In acelasi timp, cercetatorii considera ca in zona presupusa a fi favorabila aparitiei si mentinerii vietii ar putea exista si o a treia planeta a acestui sistem planetar.

Autorul principal al descoperirii, cercetatoarea Sandra Jeffers de la Universitatea din Gottingen (Germania) si colegii sai au urmarit GJ 887 in fiecare seara, timp de trei luni. In studiul lor, oamenii de stiinta au folosit metoda binecunoscuta de cautare a exoplanetelor bazata pe efectul Doppler, urmarind miscarea stelei pitice pentru a descoperi atractia gravitationala a planetelor care se rotesc in jurul acesteia.

Astrofizicienii si-au combinat datele adunate cu rezultatele observatiilor anterioare ale GJ 887 in ultimii 20 de ani. O analiza a informatiilor a dus la descoperirea in componenta sistemului a cel putin doua planete mai mari decat Pamantul. Una dintre ele face o rotatie completa in jurul stelei in 9,3 zile, iar cealalta in 21,8 zile. O asemenea apropiere de GJ 887 face presupunerea ca aceste exoplanete sa nu fie adecvate pentru a mentine viata, deoarece sunt prea fierbinti pentru a contine apa sub forma lichida.

Trei planete s-ar roti in jurul GJ 887 in zona considerata locuibila

In acelasi timp, oamenii de stiinta au putut gasi dovezi indirecte ale existentei unei a treia exoplanete in zona locuibila, cu o perioada de rotatie de aproximativ 50 de zile. De asemenea, cercetatorii au remarcat faptul ca GJ 887 este mai putin activa decat alte stele pitici rosii similare, astfel incat exoplanetele sale ar putea fi protejate de temperaturile solare uriase caracteristice unor astfel de stele.

Daca observatiile suplimentare confirma prezenta unei terte planete in zona locuibila, atunci GJ 887 poate deveni unul dintre cele mai studiate sisteme planetare adiacente sistemului nostru solar, conform declaratiei partenerului de cercetari al Sandrei Jeffers, astrofizicianul Melvin Davis de la Universitatea Lund (Suedia).

Potrivit astrofizicienilor sus-mentionati, apropierea relativa a acestui sistem exoplanetar deschide mari perspective pentru studiul sau. In viitorul apropiat, autorii spera sa poata explora atmosfera planetelor din jurul stelei GJ 887 cu ajutorul unor telescoape spatiale ultraperformante, de ultima generatie.