Combustibilul obtinut din deseuri PPE va avea dubla utilitate

Combustibilul obtinut din deseuri PPE va avea dubla utilitate

august 13, 2020 0 By Victor

Transformarea deseurilor PPE (echipamente de protectie personala) in combustibil ar contribui decisiv la solutionarea a doua probleme globale.

Miliarde de deseuri PPE aruncate zilnic

Desi pandemia a avut unele efecte pozitive pe termen scurt asupra mediului, echipamentele de protectie personala care sunt utilizate in prezent ajung foarte rapid deseuri, intr-un ritm fara precedent, ceea ce reprezinta o problema serioasa pentru mediul inconjurator.

Recent, un nou studiu publicat in revista Taylor & Francis sustine faptul ca plasticul din deseurile PPE poate fi recuperat si transformat in combustibil. Studiul, realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea de Studii Petroliere si Energetice (UPES) din Dehradun, Uttarakhand, India, arata modul in care miliarde de deseuri PPE de unica folosinta (in special masti de unica folosinta) pot fi convertite in combustibil lichid regenerabil.

„Conversia deseurilor intr-un tip de combustibil sintetic nu va preveni doar efecte grave si severe asupra omenirii si mediului, ci va produce si o sursa alternativa de energie. Trebuie sa ne pregatim pentru a face fata provocarilor impuse cu forta de pandemia virusului COVID-19, pentru a mentine sustenabilitatea”, a explicat autorul principal al studiului, dr. Sapna Jain, intr-un comunicat de presa.

Plasticul din deseurile PPE va deveni combustibil

In timpul pandemiei create de virusul COVID-19, aflata in curs de desfasurare, echipamentele PPE au fost proiectate pentru o singura utilizare, urmata de eliminarea rapida a acestora. Odata ce aceste obiecte sunt aruncate la gunoi, materialele plastice ce exista in compozitia lor sunt deversate in mediul inconjurator, avand nevoie de zeci de ani pentru a se descompune.

Echipa a revizuit numeroase articole de cercetare, in timp ce au explorat metodele utilizate in prezent pentru a elimina deseurile PPE si daca transformarea acestora in combustibil ar fi o optiune posibila. Au ajuns la concluzia ca reciclarea acestor polimeri necesita atat metode fizice, precum si metode chimice.

In mod special, cercetatorii s-au concentrat asupra structurii plasticului inserat in deseurile PPE si a rolului daunator pe care il are asupra mediului. Rezultatele au aratat in mod concludent ca deseurile PPE ar trebui transformate in combustibil folosind piroliza – un proces chimic care descompune endoterm, fara oxigen, materialele plastice la temperaturi cuprinse intre 300 si 400 grade Celsius.

Combustibilul lichid care ar fi produs din deseurile PPE este relativ curat si ar avea proprietati similare cu combustibilul obtinut din combustibilii fosili, contribuind, de asemenea, la reducerea daunelor provocate mediului de acestia, transformarea deseurilor PPE in combustibil rezolvand astfel doua probleme de mediu simultan.