Incendiile din Siberia stabilesc noi recorduri
septembrie 5, 2020Incendiile de vegetatie din taigaua siberiana devin o amenintare din ce in ce mai mare pentru atmosfera planetei. In primele opt luni din 2020, incendiile au emis mai mult CO2 in aer decat au facut-o in intreg anul 2019, potrivit unui raport al Serviciului European de Monitorizare Atmosferica Copernicus.
Deja 200 de incendii in plus fata de anul trecut
Raportul subliniaza faptul ca, pana acum, emisiile de CO2 provenite din incendiile din Siberia au fost de 245 megatone. Aceasta cantitate este cu 25% mai mult decat anul trecut, cand incendiile au emis 181 megatone de CO2 in atmosfera.
Datele colectate de Copernicus arata, de asemenea, ca luna de varf din 2020 a fost iulie. Peste 600 de incendii au fost inregistrate la sfarsitul lunii august, comparativ cu 400 de incendii din aceeasi perioada a anului trecut. Cel mai alarmant, in medie au fost inregistrate doar 100 de incendii in aceeasi perioada a anilor din 2003 pana in 2018.
Izbucnirea incendiilor in taigaua arctica a Siberiei este asociata cu schimbarile climatice actuale. Numai in luna iulie, in unele parti din Siberia, temperatura a crescut pana la 30 de grade Celsius. Este adevarat, nu exista diferente serioase intre temperaturile anului acesta si a celui trecut. Cu toate acestea, potrivit cercetatorilor, au existat semnificativ mai multe incendii in 2020.
Norul de fum creat poate acoperi Europa
In anumite privinte, datele din 2020 au fost similare cu datele din 2019 in ceea ce priveste conditiile aride si calde din Arctica Siberiana dar anul acesta, in iulie, incendiile au durat mai mult, ducand implicit la mai multe emisii de CO2, potrivit explicatiilor domnului Mark Parrington, cercetator principal la Copernicus.
In ultimii ani, incendiile din Siberia au devenit o problema serioasa. In iunie, Serviciul Aerian Forestier din Rusia a raportat ca in Siberia au ars aproximativ 1,38 milioane de hectare. Din pacate, majoritatea acestor incendii au avut loc in zone inaccesibile pompierilor.
In 2019, incendiile din Siberia au provocat un nor de fum atat de mare incat ar putea acoperi intreg teritoriul european. Dar, pe langa distrugerea padurilor, focul arde turbariile din regiune, acest lucru fiind principala cauza a emisiilor de CO2. Cand turbariile ard, elibereaza megatone din acest gaz in atmosfera Pamantului.