Padurea amazoniana dispare vazand cu ochii

Padurea amazoniana dispare vazand cu ochii

februarie 18, 2020 0 By Victor

Societatea Regala de Statistica (RSS) a publicat recent Statistica Internationala a Deceniului, iar asa-zisa „castigatoare” a fost statistica privind faptul ca padurea amazoniana a pierdut in ultimul deceniu o suprafata de peste 62.000 kilometri patrati de padure. Aceasta este o suprafata echivalenta cu 10,3 milioane de terenuri de fotbal american sau 8,4 milioane de terenuri de fotbal obisnuit (soccer).

Amenintarea defrisarilor este dubla

Cifra incredibila reprezentand suprafata de defrisare evidentiaza schimbarile dure ale peisajului amazonian, cauzate de inradacinarea intentionata a oamenilor in scopuri de dezvoltare comerciala, cum ar fi exploatarea forestiera, exploatarea miniera si zootehnia.

„Aceasta statistica ofera nu doar o imagine a problemei, ci ofera cu adevarat o perspectiva asupra schimbarii dramatice a peisajului care a avut loc in ultima decada”, a declarat Liberty Vittert, savant in cadrul Universitatii Harvard si, in acelasi timp, statistician in cadrul comisiei de judecata RSS.

In primul rand, padurea amazoniana reprezinta cea mai mare biodiversitate de pe glob, adapostind mii de plante si animale, specii cu risc maxim de periclitare si disparitie. In al doilea rand, Bazinul Amazonului furnizeaza atmosferei terestre o cantitate considerabila de vapori de apa, iar defrisarea sa duce la seceta si la incendii de vegetatie, fenomene ce agraveaza si mai mult echilibrul ecosistemic al habitatului padurii tropicale.

De asemenea, pierderea copacilor si a altor specii de vegetatie determina eroziunea solului, ceea ce creste riscurile pentru marirea cazurilor de inundatii  si o serie de alte probleme, cum ar fi pierderea de terenuri pentru indigeni sau pierderea habitatului nativ pentru speciile de flora si fauna endemice.

Atunci cand aceste specii sunt pe cale de disparitie, intreg ecosistemul, precum si echilibrul biodiversitatii sale sunt dezechilibrate, declansand reactii in lant in care o pierdere duce la alta. Pierdem nu numai acele plante si animale pe care le cunoaste, dar chiar si cele nedescoperite pana acum, unele cu potential medicinal, care nu ar putea fi niciodata recuperate. Prin urmare, atunci cand ecosistemele slabesc, toate speciile, inclusiv oamenii, sunt puse in pericol.

Cresterea emisiilor de carbon – inevitabila

Defrisarea padurii amazoniene este extrem de daunatoare intregii planete, deoarece este cea mai mare padure tropicala din lume, cuprinzand noua tari sud-americane si masurand de aproximativ 25 de ori suprafata Marii Britanii.

Prin urmare, acesta joaca un rol vital in reglementarea climatica a planetei noastre. Intinderea uriasa a padurii amazoniene, de exemplu, regleaza temperatura si, implicit, racirea atmosferei. Aceasta controleaza in mod similar nivelul apei in atmosfera, afectand ciclul natural apei si stabilizand precipitatiile din America de Sud.

De asemenea, cea mai mare semnificatie este rolul padurii amazoniene in absorbtia carbonului. La urma urmei, aceasta padure tropicala absoarbe anual peste 180 de miliarde de tone de CO2 din atmosfera. Defrisand aceasta padure, mare parte din CO2 este eliberat inapoi, adaugandu-se gazelor cu efect de sera , ceea ce inseamna o veste proasta pentru climatul Pamantului. Intr-adevar, daca padurea amazoniana nu mai ajuta la reabsorbirea CO2-ului din amprenta de carbon generata de consumul uman prin utilizarea terenurilor si arderea combustibililor fosili, schimbarile climatice nocive nu vor putea fi atenuate.

Profesorul Jennifer Rogers, presedintele completului de judecata si vicepresedintele RSS pentru afaceri externe, a explicat in continuare: „Suprafetele padurilor tropicale, cum ar fi cea amazoniana, se micsoreaza intr-un ritm alarmant, iar aceasta statistica ofera o imagine foarte ingrijoratoare asupra unei probleme de mediu extrem de importante. S-a discutat mult in ceea ce priveste mediul in ultimii ani, iar comisia de judecata a considerat ca aceasta statistica a fost extrem de eficienta in surprinderea unuia dintre cele mai grave exemple ale degradarii mediului in ultima decada.”