Motocultor sau motosapatoare?

Motocultor sau motosapatoare?

martie 22, 2020 Off By editor

Piata echipamentelor agricole pentru micii fermieri este mai larga si mai accesibila de la un an la altul. Daca inainte oamenii nici nu credeau ca exista acesti mici asistenti mecanici, acum apar informatii despre echipamente de lucrat terenul tot mai sofisticate.

In fond, nu cu mult timp in urma alegerea nu era atat de grea – fie cumparai o motosapatoare, fie sapai manual cu o cazma. Acum, datorita dezvoltarii si reducerii greutatii tehnologiilor ce le compun, pe piata utilajelor agricole au aparut diverse alternative – motocultoare sau motosapatoare de diverse modele si puteri.

Ce este motocultorul

Este vorba despre un dispozitiv, cel mai adesea montat pe roti si echipat cu diverse atasamente. Puteti face o analogie cu un mini-tractor portabil. Acesta va ofera toate avantajele echipamentelor mari, dar la o scara mai mica si cu un plus de mobilitate pe teren. Pe siteul companiei Gradenia puteti vedea mai multe tipuri de motocultoare foarte utile.

Motocultoarele sunt echipamente medii  si grele pentru teren, avand o selectie larga de modele si fiind mult mai puternice decat motosapatoarele, dar si mai zgomotoase. Tipul de combustibil utilizat este benzina sau motorina.

Ce diferenta exista intre motocultoarele pe benzina si diesel?

Prima si cea mai evidenta diferenta este modul in care combustibilul este aprins in cilindru. Motoarele pe benzina folosesc o bujie, in timp ce motoarele diesel folosesc o bujie incandescenta. Modelele pe benzina sunt mai usoare, mai manevrabile si mai usor de pornit pe vreme rece, in plus ele sunt concepute pentru sarcini mai putine decat cele diesel.

In plus, motocultoarele diesel sunt utilizate nu numai pentru lucrarile de camp, ci si pentru transportul marfurilor. Acestora li se pot atasa cu usurinta remorci auto standard. Modelele diesel sunt mai scumpe, dar consuma mai putin combustibil in timpul functionarii.

Modelele diesel au o tractiune superioara si sunt extrem de eficiente pentru cultivarea terenurilor virgine sau pentru prelucrarea solurilor grele. Unele motocultoare au un design special al manerelor, care le permite sa fie rotite la un unghi de 90 de grade in raport cu miscarea dispozitivului, astfel incat persoana care il foloseste sa nu paseasca pe solul arat.

Motocultoarele sunt deseori echipate cu un arbore special, prin care atasamentele speciale se pot roti, pot taia si sapa, simultan cu rotirea rotilor. Cultivatorii isi asuma utilizarea numai a echipamentului de baza – frezele pentru faramitarea solului si, prin urmare, trebuie sa indepartati rotile pentru a fixa frezele si invers.

Motocultoarele sunt capabile sa efectueze o gama mult mai larga de sarcini decat motosapatoarele, deoarece pentru ele exista un numar mai mare de atasamente suplimentare utilizate atat pe camp cat si in apropierea casei. Este vorba despre plug, freze, bilonator, dispozitiv de recoltat cartofi, roti de otel, cositoare rotativa, remorca pentru marfuri, rarita si chiar mini-semanatoare.

Trebuie sa retineti ca acesta este doar echipamentul folosit primavara, vara si toamna. Iarna, puteti indeparta zapada de pe terenul dvs. si puteti curata potecile pietonale din drumul catre casa sau din parcare folosind atasamente speciale cum ar fi lama de indepartat zapada.

Motocultorul poate functiona si iarna?

Da, bineinteles, pentru ca inima unui motocultor este un motor cu ardere interna! Si pentru acest motor este important doar combustibilul, si nu temperatura aerului exterior. Distanta dintre rotile motocultorului poate fi ajustata folosind extensii de osie, pentru a se adapta la distanta dintre randuri.

Motocultorul T701 EPTO de la Gradenia poate fi folosit pe tot parcursul anului, dar timpul cel mai propice este primavara, iar cea mai uzuala sarcina este pregatirea si semanarea terenului cu semintele viitoarei culturi. Acesta este principalul obiectiv de primavara pentru toti gradinarii si fermierii.

Persoanele in varsta prefera motosapatoarele, pentru efortul fizic ce va necesita cultivarea pamantului nu va fi prea mare. Acestora le place sa aiba grija de mica lor gradina, de straturile de flori si de cele cateva sute de metri patrati de teren. Gradinarii si fermierii de varsta mijlocie prefera motocultoarele, deoarece isi pretuiesc timpul si doresc sa finalizeze munca cat mai repede si eficient, pentru a trece la urmatoarele sarcini.