Impactul virusului COVID-19 asupra schimbarilor climatice

Impactul virusului COVID-19 asupra schimbarilor climatice

aprilie 16, 2020 0 By Victor

Pandemia generata de virusul COVID-19 restrange drastic toate activitatile umane. In mare parte, activitatea umana polueaza mediul inconjurator. Deci, din moment ce situatia noastra actuala datorata virusului reduce activitatea si intreprinderea umana, COVID-19 este bun pentru protectia mediului?

Reduceri ale poluarii in China si Statele Unite

Incetarea productiei si a transportului in provincia Hubei a provocat in China o scadere a nivelului de poluare a aerului atat de considerabila (se estimeaza ca scaderile noxelor sunt de peste 25%), incat deficitul relativ al dioxidului de azot si al dioxidului de carbon din aer poate fi observat din spatiu cu ajutorul fotografiilor efectuate de satelitii artificiali. Cea mai mare parte a efectului reducerii poluarii a rezultat dintr-o scadere accentuata a arderii carbunelui, combustibil ce asigura cea mai mare parte din energia utilizata in China. Carbunele este folosit pentru incalzirea locuintelor din zonele rurale, dar si pentru alimentarea centralelor electrice si a industriei chineze.

Reduceri similare ale emisiilor nocive pot fi observate si in SUA. Intr-adevar, multi oameni economisesc energie, deoarece nu mai fac naveta acum catre locurile de munca, dar ei folosesc o parte din energia economisita prin incalzirea sau racirea locuintelor din care lucreaza acum. Eforturile ulterioare pandemiei, de a relansa economia, nu vor acorda, probabil, cea mai mare prioritate problemelor de mediu.

Deja, guvernul american, care refuza recunoasterea oficiala a schimbarilor climatice, a organizat luna trecuta o licitatie privind vanzarea si inchirierea unor platforme de petrol si gaze amplasate in Golful Mexic. In plus, si poate cel mai deranjant, asociatia pentru protectia mediului APE (Association for Protection of the Environment) si-a relaxat standardele de mediu (impreuna cu cerintele de monitorizare necesare pentru a se asigura ca aceste standarde sunt respectate), ceea ce le ofera, in principiu, marilor companii americane capacitatea de a polua in mod legal aerul si apa.

Reevaluarea activitatilor umane poluante

In plus fata de efectele directe asupra mediului, cercetarile asupra mediului sunt deopotriva oprite, deoarece lucratorii neesentiali trebuie sa ramana acasa. Experimentele care au fost realizate timp de ani de zile, prelevarea de probe de mare, de aer si de sol, precum si examinarea miezurilor de gheata de pe tot globul vor fi oprite sau cel putin intrerupte. Vom avea mari lacune in ceea ce priveste datele de mediu, atat timp cat va dura aceasta pandemie. Iar dupa aceea, cercetatorii se tem ca finantarea lor pentru eventualele studii ulterioare de mediu se va opri, deoarece nu au publicat niciun rezultat.

La fel ca si efectul virusului asupra sanatatii umane, efectul final al acestuia asupra climei depinde in mare masura de modul in care guvernele se vor ocupa de acesta. Actuala criza globala ne obliga – intr-un mod crud si impotriva vointei noastre – sa ne reconsideram o parte din activitatile noastre ce au efecte daunatoare asupra mediului inconjurator. Totusi, speram ca vom putea profita de aceasta oportunitate colectiva de a le reevalua si, doar daca avem nevoie cu adevarat de ele, de a le reporni.