
Machiavelli – un etalon al politicii medievale
decembrie 7, 2018Niccolo Machiavelli a fost un om de stat şi teoretician politic al cărui nume a devenit asociat cu minciuna si manipularea
Una din cele mai cunoscute figure ale Renaşterii, Machiavelli a fost numit secretar şi cancelar adjunct al republicii florentine, în 1498. Acest post a reprezentat o extraordinară oportunitate pentru el, iar experienţa şi cunoştinţele acumulate aici vor fi de folos mai tarziu, cand va redacta opera sa fundamentala „Principele”.
Niccolo Machiavelli a văzut la acea perioadă – apogeul Renaşterii italiene – o perioadă care a produs unele din cele mai grandioase realizari ale artelor si stiintei, dar totodată a produs scandaluri uriase şi stabilirea dominatiei straine in peninsulă. Educat in timpul in care puternicii membrii ai familiei de Medici conduceau Florenţa, Machiavelli a studiat clasicii si a invatat limba latină.
Machiavelli a fost diplomat, un pasionat de istorie, scriitor de comedie si cel mai important, a reuşit să schimbe interpretarea ştiinţelor politice pentru totdeauna.
Popularitatea de care se bucurau idealurile umanistice in guvernul florentin ajuta la intelegerea numirii lui Machiavelli intr-un post atât de important, la o vârstă atat de fragedă. Familia sa nu avea provenienţe aristocratice, desi erau simpatizanti ai umaniştilor. Machiavelli nu “prescrie” un mod pentru a trăi, el spune ca dacă vrei sa conduci, ai nevoie de putere. Remarcabil este faptul că desi opera le este adresată celor din familia de Medici care l-au torturat aspru, Machiavelli nu s-a plans deloc în cartea sa de acest aspect, dimpotrivă, în lumea sa, tortura este necesara ca instrument al puterii.
In Anglia Machiavelli a fost interzis, fiind considerat un sustinator al imoralitatii politice si era perceput ca un personaj diabolic. Desigur reputaţia sa în Anglia a condus la ideea că Italia în perioada Renaşterii era locul unde intriga, tradarea, violenţa politica erau nu numai practicate constant, ci şi justificate prin evocarea principilor diabolice. S-a sugerat chiar că expresia “old Nick”, referitoare la diavol, ar fi fost în directa legătură, chiar derivat din numele sau, Niccolo.
Machiavelli este privit ca fiind initiatorul a ceea ce s-a numit mai tarziu “raison d’etat”, care justifica actele imorale intreprinse in numele unui stat în circumstanţe speciale. Dar pentru Machiavelli masurile acestea sunt perfect normale pentru ca politica genereaza tot mai des astfel de situaţii. Noţiunea de “raison d’etat” implica un conflict între valori dar care este absent la Machiavelli; viaţa nu presupune nevoia de a apela la o teroare permanent dar folosirea fortei este permisa pentru a promova obiectivele clasei politice.
Niccolo Machiavelli i-a ajutat pe oameni sa inteleaga necesitatea de a face alegeri dureroase intre alternative incompatibile din viaţa publică si cea privată. Trebuie acceptat faptul ca realizarea sa este extraordinara tocmai pentru ca oamenii au experimentat în viata reala de nenumărate ori conflictul pe care Machiavelli l-a expus direct.
Cine nu a auzit de Niccolo Machiavelli? Povestea sa a fost mereu asociata cu intriga politica, minciuna si manipularea. Totusi, daca Machiavelli a fost doar unu, azi, in politica este posibil sa vedem mii de discipoli de ai sai care au studiat „Principele”.