Activitati de gradinarit pe care trebuie sa le faci in ultima parte a acestui an

Activitati de gradinarit pe care trebuie sa le faci in ultima parte a acestui an

noiembrie 27, 2018 Off By editor

Mai este foarte putin timp pana cand vom spune adio acestui an. Pentru unii a fost un an bun, pentru altii mai putin bun, dar pentru gradinari, ca in fiecare an, este mult de munca pentru a se pregati de iarna. In ultima parte a anului, fiecare gospodar face ultimele retusuri si isi pregateste recolta pentru venirea iernii.

Sunt destul de multe activitati pe care trebuie sa le faci in perioada aceasta, dar iata ce ar trebui sa bifezi mai intai:

  • Culege ultimele culturi de fructe si legume

Nu astepta venirea primului inghet pentru a culege ultimele fructe ramase in pomi. Incearca sa te grabesti pentru a mai prinde fructele proaspete si savuroase. Inainte de primul inghet trebuie sa finalizezi aceasta activitate si sa iti depozitezi in beci fructele si legumele pentru care ai trudit tot anul.

  • Tunde pomii si trandafirii

Este o activitate destul de solicitanta, dar necesara in fiecare sezon. In putinele zile insorite ramase pana la prima zapada, este important sa tunzi atat pomii fructiferi, cat si trandafirii. Trandafirii trebuie sa fie scurtati de la tulpini, astfel incat anul viitor sa fie mai mari si mai frumosi. In plus, tunderea acestora ii protejeaza pe timpul iernii. Pentru a taia trandafirii de la tulpina, este recomandata utilizarea unei foarfece speciale. Taie ramurile uscate ale pomilor fructiferi. De regula, acestea sunt afectate de anumite boli, iar taierea lor previne raspandirea bolii la intregul pom. Este recomandat sa tai si ramurile prea dese sau cele care au crescut mai mult decat era cazul.

  • Ingrijeste gazonul

Pregateste gazonul pentru anotimpul rece. Frunzele din copaci au cazut, asa ca este bine sa greblezi pentru a elimina toate frunzele uscate si alte buruieni. Tunde iarba si adauga inca un strat de ingrasamant.

  • Curata ustensilele si depoziteaza-le

Asa cum ele te-au ajutat pe tot parcursul sezonului, e bine sa ai si tu grija de ele. Curata toate ustensilele si depoziteaza-le intr-o magazie. Este foarte important sa ai grija de unelte fiindca altfel lemnul se va usca, iar metalul poate rugini pe parcursul iernii. Fereste-le de apa si ninsoare, caci la anul vei avea nevoie din nou de ele.