Esenta si functiile bancilor in economia de piata

Esenta si functiile bancilor in economia de piata

decembrie 17, 2018 0 By editor

Bancile reprezinta un tip special de afaceri asociat cu miscarea capitalului de imprumut, mobilizarea si distribuirea acestuia. Principalele functii ale bancilor care sunt executate intr-o economie de piata sunt medierea in miscarea resurselor de credit, efectuarea platilor, mobilizarea fondurilor libere ale intreprinderilor si a populatiei si transformarea acestora in capital.

Furnizarea directa de capital de catre proprietarii lor intr-un imprumut acordat intreprinzatorilor industriali si comerciali este impiedicata de o serie de probleme. In primul rand, trebuie remarcat faptul ca valoarea capitalului oferit pentru un imprumut poate sa nu corespunda dimensiunii cererii pentru capitalul propus. In al doilea rand, termenele pentru eliberarea de capital de la proprietarii lor de multe ori nu coincid cu termenele pentru care aceste fonduri sunt necesare pentru debitori. Si, in al treilea rand, in conditiile unei tranzactii de creditare directa, creditorul, de regula, nu are nici o informatie cu privire la bonitatea debitorului. Indepartarea acestor obstacole a devenit baza activitatilor institutiilor de credit, care ulterior au luat forma bancilor comerciale. Activitatile si esenta bancilor sunt diverse intr-o economie de piata moderna. Ele nu numai ca organizeaza fluxuri de numerar si relatii de credit, ci au si alte functii.

Determinand esenta si functiile bancii, este necesar sa se ia in considerare gama de operatiuni executate de aceasta, sa se evalueze locul bancii in economia de piata, ceea ce va permite analizarea activitatii reale a institutiilor financiare specifice. Esenta tuturor elementelor sistemului bancar este una si nu depinde de un anumit subiect de consideratie: o banca comerciala sau emitenta, specializata sau universala, privata sau publica, inter-regionala sau locala. Desi acest lucru nu inseamna ca, in practica, toate aceste banci sunt la fel. Dimpotriva, ele au caracteristici proprii, care reflecta diversitatea elementelor sistemului bancar.

Tipuri de banci

Prin natura operatiunilor efectuate, bancile universale si cele specializate difera. In functie de tipul de proprietate, bancile comerciale sunt clasificate ca fiind de stat, cooperative, private si mixte. In functie de amploarea activitatii, se disting consortii bancare, banci mari, medii si mici. Prin mediul de servicii, bancile pot fi impartite la nivel regional, inter-regional, national si international. Prin numarul de sucursale, bancile sunt impartite in ramuri si multilaterale. In functie de industriile deservite de banci, ele pot fi impartite in diversitatea lor si in servirea in principal a unei industrii. Cu toate acestea, in primul rand, exista banci de emisii si comerciale.

Bancile comerciale sunt institutii de credit multi-profil care desfasoara operatiuni in diferite sectoare ale economiei de piata. Acestea reprezinta legatura principala a intregului sistem de credite. Gama completa a operatiunilor pe care bancile comerciale le permit sa le indeplineasca le distinge de institutiile financiare specializate, care ofera o gama limitata de servicii financiare.

Esenta bancilor comerciale determina functiile pe care le indeplinesc intr-o economie de piata

Una dintre cele mai importante functii este intermedierea creditului, pe care o realizeaza prin redistribuirea fondurilor eliberate temporar in procesul de circulatie a fondurilor intreprinderilor si a veniturilor banesti ale persoanelor fizice. Particularitatea functiei intermediare a unei banci comerciale este ca principalul criteriu pentru redistribuirea resurselor este rentabilitatea utilizarii lor de catre imprumutat. Redistribuirea resurselor se efectueaza de la creditor la debitor, prin medierea bancilor, fara participarea unor legaturi intermediare in persoana structurilor bancare superioare, in conditiile urgentei, platii, rambursarii si securitatii. Plata pentru fondurile acordate si primite pentru utilizare temporara se formeaza sub influenta ofertei si a cererii pe piata creditelor.