Icebergul A68a ameninta fauna insulei Georgia de Sud

Icebergul A68a ameninta fauna insulei Georgia de Sud

noiembrie 20, 2020 0 By Victor

In 2004, un iceberg urias botezat A38 se indrepta catre teritoriul britanic din sudul Oceanului Atlantic, cunoscut ca insula Georgia de Sud. Ulterior, numeroase exemplare ale faunei locale, in marea lor majoritate pui de pinguini si foci, au murit.

A68a – un iceberg distrugator

Acelasi scenariu se desfasoara acum cu icebergul A68a, colos ce se indreapta, de asemenea, spre ghinionista insula, potrivit imaginilor luate prin satelit. Daca uriasul bloc de gheata ar ajunge in apropierea insulei Georgia de Sud, specialistii se tem ca ar putea provoca grave probleme ecologice in regiune.

A68a este considerat la ora actuala cel mai mare iceberg de pe Pamant, suprafata sa masurand in prezent aproximativ 4.200 de kilometri patrati. Acesta are o lungime de 160 de kilometri si o latime de 48 de kilometri in cel mai larg punct, acesta avand mai putin de 200 de metri adancime, ceea ce inseamna ca s-ar putea apropia periculos de insula.

Icebergurile se desprind in mod obisnuit din continentul Antarctica, plutind in ocean, dar schimbarile climatice au accelerat acest proces – in acest caz, cu consecinte potential devastatoare pentru viata salbatica abundenta din Georgia de Sud. In forma unui pumn cu un deget aratator ridicat, icebergul s-a desprins in 2017 din malul de gheata denumit Larsen al Peninsulei Antarctice de Vest, regiune care s-a incalzit mai repede decat orice alta parte a celui mai sudic continent al Pamantului.

A68a poate provoca moartea a numeroase  vietuitoare

Exista numeroase ingrijorari cu privire la posibilitatea apropierii icebergului A68a de Georgia de Sud, avand in vedere biodiversitatea insulei. Puii de pinguini si de foca se bazeaza pe priceperea la vanatoare a parintilor lor, pentru a supravietui. Momentul este esential in sustinerea vietii acestora, iar intarzierile intoarcerii parintilor cu hrana pot fi fatale.

Multe mii de pinguini „rege” – o specie cu o pata stralucitoare de culoare galben-portocaliu pe cap – traiesc pe  aceasta insula, alaturi de alte specii de pinguini, Macaroni, Gentoo si Chinstrap. Daca un iceberg se blocheaza de-a lungul traseului de vanatoare, este posibil ca numerosi pui sa moara. De asemenea, oamenii de stiinta avertizeaza despre faptul ca partea inferioara a icebergului ar putea zdrobi numeroase alte creaturi vii de pe fundul marii.