Beneficiile mentinerii flexibilitatii corpului

Beneficiile mentinerii flexibilitatii corpului

decembrie 16, 2020 0 By Victor

Cat de facil sau de dificil va este sa faceti miscari elementare? E greu sa va aplecati pentru a va lega sireturile de la pantofi? Dar sa va puneti rochia cu fermoar la spate?

De ce avem nevoie de flexibilitate in miscare?

Flexibilitatea corpului este caracteristica ce ne ofera libertatea de miscare. Multi oameni asociaza flexibilitatea cu capacitatea de a face exercitii fizice. Cu toate acestea, nu ar trebui sa o luati ca pe o calitate de care au nevoie doar sportivii. Flexibilitatea este „creatia” tesuturilor musculare ale corpului uman, oferindu-i acestuia o libertate de miscare nedureroasa. De asemenea, starea coloanei vertebrale este asociata cu flexibilitatea si, prin urmare, aceasta afecteaza activitatea intregului sistem nervos central al corpului.

Tineretea corpului poate fi judecata dupa flexibilitatea sa. Odata cu varsta, capacitatea de a fi flexibil incepe sa dispara treptat. Oamenii de stiinta sustin ca dupa 30 de ani, elasticitatea musculara incepe sa scada. Tendoanele devin mai putin elastice si gama posibilitatilor de miscare scade. Totusi, exista si vesti bune: daca adaugati exercitii de flexibilitate si extensii la activitatea zilnica obisnuita, dupa o perioada scurta de timp va veti simti mai bine si mai energic decat colegii dvs. Flexibilitatea redusa este cauzata de tensiunea musculara crescuta datorita stresului si emotiilor suprimate. Desigur, si modificarile fizice o afecteaza – imbatranirea tesuturilor, operatii si cicatrici anterioare, afectiuni articulare.

Elasticitatea muschilor si ligamentelor scade odata cu inaintarea in varsta si, daca nu se face nimic, flexibilitatea corpului va scadea drastic de-a lungul anilor. Puteti lucra la cresterea elasticitatii corpului la orice varsta.

Postura si mersul fiecarui om depind de flexibilitate. Exercitiile fizice pentru flexibilitate intaresc si relaxeaza muschii, ameliorand senzatia de intepenire. Ca urmare – o persoana cu un corp flexibil se simte relaxata si increzatoare in sine.

Exercitiile pentru flexibilitate pot ajuta la reducerea stresului. Acest lucru se datoreaza imbunatatirii fluxului sanguin, eliberarii tensiunii musculare si relaxarii generale.

Exercitiul fizic moderat stimuleaza activitatea sexuala. Acesta este un fapt dovedit stiintific. Extensia membrelor creste fluxul de sange in organele pelvine, da rezistenta muschilor, amelioreaza rigiditatea si, ca urmare, creste stima de sine in pat. Apropo, un corp elastic este un semnal non-verbal despre sanatatea partenerului.

Exercitiile pentru flexibilitate au un efect pozitiv asupra elasticitatii pielii, astfel incat femeile cu muschi flexibili sunt mai putin predispuse la probleme precum vergeturile pe piele. Astfel de activitati activeaza toti muschii din corp, ceea ce reduce stresul coloanei vertebrale, pe care il sufera in special femeile gravide. Exercitiile inainte de nastere (sub supravegherea unui antrenor) va fi benefic atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Cum dezvoltati flexibilitatea corpului?

Cel mai accesibil si mai simplu mod de a dezvolta flexibilitatea este prin exercitii fizice zilnice, pe care le puteti efectua in orice moment convenabil. Planificati cateva exercitii simple dimineata, imediat dupa trezire. Incercati si indoiti, apoi intindeti bratele, ulterior intindeti picioarele. Chiar si astfel de miscari aparent minore vor ajuta la cresterea elasticitatii articulatiilor si a muschilor. Desigur, sub rezerva efectuarii lor regulate.

Cursurile de stretching si yoga sunt cu un ordin de marime mai mare in complexitate. Exista multe programe si antrenamente destinate cresterii flexibilitatii in programul centrelor de fitness. Acestea sunt seturi echilibrate de exercitii ce au niveluri de la usor la dificil, astfel incat sa puteti face yoga sau stretching la orice varsta.

Este important sa va amintim ca exercitiile fizice pentru flexibilitate au si o serie de contraindicatii, ca orice activitate sportiva. Nu este recomandat sa participati la astfel de cursuri daca aveti probleme cu articulatiile si ligamentele, patologia coloanei vertebrale, artrita, osteoporoza, hernii sau tromboza. Aceasta lista include, de asemenea, boli grave ale sistemului cardiovascular.