Ecoturismul – pasiunea iubitorilor de natura salbatica

Ecoturismul – pasiunea iubitorilor de natura salbatica

octombrie 31, 2018 Off By editor

Ecoturismul reprezinta o categorie foarte larga de turism, care implica o calatorie social-responsabila in zonele practic netulburate si virgine, avand acea frumusete naturala pura. Aceasta implica unele calatorii in locuri unde principalele atractii sunt flora si fauna, formele naturale de relief sau asezarile originale ale comunitatilor indigene. Ecoturismul cuprinde, de asemenea, conceptele de geoturism si turismul faunei salbatice. Mai mult decat atat, agroturismul a fost adaugat la lista de subtipuri ale ecoturismului, care implica vizitarea unei ferme sau pensiuni, si se refera la activitati legate de agricultura sau zootehnie.

Deci, ecoturismul este o forma de turism care implica vizitarea zonelor naturale fragile, nedefinite si relativ neperturbate, destinate ca o alternativa cu impact redus fata de turismul comercial standard. Scopul sau este de a educa calatorul, de a oferi fonduri pentru conservarea ecologica a mediului, de a beneficia direct de dezvoltarea economica si de imputernicirea politica a comunitatilor locale sau de a promova respectul pentru diferite culturi, precum si pentru drepturile omului. Incepand cu anii 1980, ecoturismul a fost considerat un efort critic al ecologistilor, deoarece generatiile viitoare s-ar putea confrunta cu disparitia acestor destinatii relativ neatinse de interventia umana. Mai multe programe universitare utilizeaza aceasta descriere ca definitie de lucru a ecoturismului.

In general, ecoturismul se ocupa de partile vii ale mediilor naturale. Ecoturismul se concentreaza pe calatorii responsabile din punct de vedere social, pe cresterea personala si durabilitatea mediului. Ecoturismul implica, de obicei, calatoria spre destinatii unde flora, fauna si patrimoniul cultural sunt atractiile principale. Ecoturismul este destinat sa ofere turistilor o perspectiva asupra efectelor impactului oamenilor asupra mediului inconjurator si sa promoveze o mai mare apreciere a habitatelor noastre naturale.

Pachetele si ofertele ecoturismului includ acele chestiuni care minimizeaza aspectele negative ale turismului conventional asupra mediului si sporesc integritatea culturala a localnicilor. Prin urmare, pe langa evaluarea factorilor culturali si de mediu, o parte integranta a ecoturismului este promovarea reciclarii, eficientei energetice, conservarii apei si crearii de oportunitati economice nepoluante pentru comunitatile locale.