Cum ne protejam de canicula

Cum ne protejam de canicula

iunie 27, 2021 Off By Victor

Temperaturile ridicate, atat in ​​spatii deschise, cat si in cele interioare, pot afecta negativ sanatatea oamenilor, in special a persoanelor in varsta si a copiilor. Acest lucru poate duce la exacerbarea bolilor cronice si, in unele cazuri, la supraincalzirea corpului si la o deteriorare accentuata a sanatatii.

Pe canicula se recomanda consumul fructelor si legumelor

Acum este foarte cald in mai multe regiuni ale tarii. Conform prognozelor meteo, temperatura aerului in unele locuri va depasi 35°C. Oaspetii si locuitorii oraselor sunt sfatuiti sa se abtina de la a iesi afara, sa poarte palarie, sa aiba apa la indemana. Astfel de masuri de precautie trebuie respectate nu numai de persoanele care sufera de boli cardiovasculare, ci de toata lumea.

Trebuie sa limitati sederea in aer liber in perioada cu cea mai ridicata temperatura a aerului si sa reduceti activitatea fizica la minimum.

Cand va aflati in camera, este necesar sa va asigurati ventilatia – deschideti usor gurile de aerisire, ferestrele, daca este posibil, activati suplimentar ventilatoarele (podea, masa) sau aparatele de aer conditionat.

Cand iesiti afara, este recomandat sa purtati haine usoare din tesaturi naturale de culori deschise, este de dorit ca gulerul hainelor sa nu fie strans, pe strada este imperativ sa folositi o palarie (palarie de vara, esarfa etc.), ochelari de soare, umbrela.

Nevoia de energie pe vreme calda scade si, prin urmare, organismul are nevoie de alimente mai putin hranitoare vara, cum ar fi legumele si fructele.

Intr-o perioada caniculara, este necesar sa renuntati la alimentele grase si sa reduceti consumul de carne, cel mai bine este sa o inlocuiti cu peste sau fructe de mare.

Este necesar sa evitati consumul de alimente afumate, prajite si perisabile. Este recomandabil sa excludeti mesele in cea mai fierbinte parte a zilei, transferandu-le dimineata si seara. Este necesar sa respectati cu strictete cerintele igienice si tehnologice pentru gatitul si depozitarea alimentelor.

Hidratarea este esentiala in timpul caniculei

Pentru a preveni deshidratarea organismului, se recomanda consumul unei cantitati mari de lichide: ceai, apa minerala, bauturi naturale din fructe, bauturi cu acid lactic avand un continut scazut de grasimi sau decocturi din fructe uscate, evitand bauturile carbogazoase si lichidele cu un continut ridicat de zahar, cele energizante sau alcoolice. Pentru a respecta regimul de baut: este necesar sa beti minim 1,5 litri de lichid pe zi.

Pentru a va mentine imunitatea, este recomandat sa consumati fructe si legume bine spalate.

In timpul zilei, este recomandat sa faceti dus ori de cate ori este posibil.

Calatoria cu transportul privat si public ar trebui sa fie limitata sau planificata dimineata sau seara, atunci cand caldura scade.

Atunci cand vizitati magazine, cinematografe sau alte locatii aglomerate, este necesar sa le acordati intaietate celor care sunt dotate cu aer conditionat.

Procedurile de scaldat in aer liber trebuie efectuate numai in locurile autorizate si echipate corespunzator acestui scop, in conformitate cu regulile de organizare a scaldatului.