Avantajele depunerii declaratiilor AFM online

Avantajele depunerii declaratiilor AFM online

aprilie 8, 2021 Off By editor

„Declaratiile privind obligatiile la AFM vor fi depuse exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta, incepand cu declaratia aferenta perioadei de raportare martie 2021, cu termen de depunere 26 aprilie 2021”. Aceste precizari au fost facute recent pe pagina Facebook a Administratiei pentru Fondul de Mediu (AFM), fiind explicate datorita situatiei aparute in urma evolutiei pandemiei in tara noastra.

Desi trebuia sa se treaca la depunerea exclusiv online a declaratiilor de mediu inca din luna februarie 2020, autoritatile au amanat de mai multe ori aceasta procedura. Asa cum declarau la inceputul anului 2020, autoritatile doreau ca cine depune declaratie la Fondul de Mediu sa o poata face atat online, cat si in format tiparit, doar pentru obligatiile aferente lunii decembrie 2019. Asta presupunea ca declaratia pentru luna ianuarie 2020, care s-ar fi depus in februarie 2020, ar fi fost prima, cu obligatia de depunere exclusiv online.

Totusi, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a amanat de mai multe ori pana acum obligatia de depunere a declaratiei exclusiv online. Conform celor mai noi informatii ale AFM, declaratia de mediu a putut fi depusa in format tiparit in martie 2021, pentru activitatea din februarie 2021. In consecinta, in aprilie s-a trecut deja la depunerea exclusiv online, cand se va face raportarea pentru luna martie.

Ce beneficii aveti daca depuneti online declaratia AFM

Disponibila inca de anul trecut, depunerea declaratiei online catre AFM permite agentilor economici sa economiseasca atat timp, cat si resurse umane si financiare. Momentan, companiile nu mai sunt obligate sa trimita un curier sau un reprezentant pentru a depune fizic declaratia lunara. Totusi, se pare ca o parte dintre companii inca ezita sa adopte acest nou mod de operare. Fata de metoda clasica de depunere, declaratia online poate fi efectuata si inregistrata in sistem doar in cateva minute.

In plus, accesul la aplicatie este complet securizat si se face dupa inregistrarea in sistem a reprezentantului companiei, in baza unei semnaturi electronice autorizate. Inregistrarea in serviciul „Depunere declaratii online” se realizeaza prin completarea online a unui formular de pe siteul AFM-ului, la care se pot anexa copii ale documentelor solicitate. Doar daca reprezentantul legal al companiei vrea imputernicirea altei persoane, atunci trebuie anexata si o declaratie notariala. Ulterior, aceasta declaratie notariala trebuie depusa in original si la sediul AFM. Conditia obligatorie este ca reprezentantul legal sau imputernicitul respectiv sa detina o semnatura electronica autorizata.

Comparativ cu varianta depunerii fizice, am remarcat faptul ca aplicatia online permite depunerea declaratiei si in afara orelor de program ale AFM, acest demers fiind imposibil pana acum dupa incheierea programului de lucru al AFM. La introducerea informatiilor, in cazul constatarii oricarei erori, apare automat un mesaj de ajutor in zona campului ce necesita corectare. Imediat dupa depunerea declaratiei, aplicatia trimite o notificare de confirmare pe adresa de e-mail.

Depunerea declaratiei catre AFM prin aplicatia online simplifica acest proces, oferind in plus posibilitatea accesarii istoricului declaratiilor si a platilor efectuate anterior, permitand companiilor sa economiseasca atat resurse financiare si umane, cat si timpul atat de pretios. Totusi, exista cazuri in care unele companii vor sa scape de grija depunerii declaratiilor catre AFM si prefera sa o transfere unei firme de consultanta in protectia mediului, mai ales ca legislatia privind acest domeniu devine tot mai consistenta, de la un an la altul.