Caracteristicile principale ale profesiei de notar

Caracteristicile principale ale profesiei de notar

martie 12, 2019 Off By Victor

Profesia de notar se distinge printr-o serie de caracteristici speciale, spre deosebire de reprezentantii altor profesii juridice. In continuare va vom prezenta aceste caracteristici.
Notarul lucreaza in domeniul dreptului de proba, angajandu-se sa furnizeze dovezi calificate in domeniul relatiilor civile.
Activitatile notariale in sistemul organelor de jurisdictie civila se desfasoara intr-o forma incontestabila. Notarul nu lucreaza intr-o competitie, domeniul sau este o jurisdictie indiscutabila.

Notarul lucreaza atat pentru stat, cat si pentru societate

In principal, exista un acces special la profesia notariala, asociat cu cerintele sporite de calificare pentru notar si natura pregatirii pentru exercitarea profesiei sale. In diferite tari exista diferite modele de pregatire pentru profesia notariala, dar aproape oriunde sunt complexe, asociate cu obtinerea de educatie suplimentara si abilitati practice care nu sunt acoperite de standardul general al educatiei juridice superioare.
Notarul indeplineste functii publice in numele statului, fapt care reflecta statutul sau juridic de persoana in serviciul statului si al societatii. In virtutea acestui fapt, notarul nu are dreptul sa aleaga cu cine doreste sa lucreze, deoarece este obligat sa lucreze cu orice persoana care a solicitat un act notarial.
Notarii angajati in practica privata in sistemul notarilor se caracterizeaza prin munca de autofinantare si organizarea independenta a activitatilor lor. Cu toate acestea, notarii sunt responsabili si controlati atat de catre agentiile guvernamentale, cat si de catre organismele comunitatii notariale. Conditiile principale ale activitatii notarului sunt determinate de legile care determina atat competenta notarului, cat si principalele componente ale activitatilor sale.

Cunoasterea legislatiei, fermitate si obiectivitate totala

Profesia notariala se numara printre cele care se caracterizeaza prin prezumtia de cunoastere a legislatiei romane. Aceleasi cerinte sunt stabilite prin lege numai in ceea ce priveste judecatorii si executorii judecatoresti. Notarul, precum si reprezentantii acestor profesii juridice, nu au dreptul sa se sustraga solutionarii unei probleme specifice ridicate de persoanele care au solicitat un act notarial. Profesia notarului nu cunoaste specializarea caracteristica anchetatorilor, avocatilor, judecatorilor si a altor profesii juridice. Prezumtia de cunoastere a dreptului determina cerintele crescute pentru nivelul de calificare al unui notar, asa cum sa mentionat anterior.
Anumite caracteristici psihologice si respectarea unui numar de restrictii personale, atat legale, cat si etice, sunt necesare pentru a lucra in calitate de notar. Profesia insasi necesita impartialitate, rabdare, capacitatea de a asculta sfarsitul si de a da un raspuns. In plus, notarul trebuie sa fie capabil sa spuna ferm „nu” in acele cazuri in care, in ciuda avantajelor materiale ale unui act notarial, sunt ilegale sau contin niste indoieli sau conflicte viitoare. In conformitate cu normele de etica profesionala, un notar trebuie, de asemenea, sa se abtina de la savarsirea unor acte notariale in care este in mod direct sau indirect interesat personal.