‘Smart Forest City – Cancun’ va fi primul oras autosustenabil din Mexic

‘Smart Forest City – Cancun’ va fi primul oras autosustenabil din Mexic

noiembrie 21, 2019 Off By Victor

Celebra firma de arhitectura din Milano, Stefano Boeri Architetti, a prezentat recent „Smart Forest City – Cancun”, un proiect inovator reprezentand un oras inteligent integrat in mijlocul naturii in regiunea Cancun din Mexic.

De la cariera de nisip la orasul inteligent

Acest proiect va servi drept model pentru viitoarea planificare urbana rezistenta si durabila. Creat pentru un consortiu specializat in industria textila din Honduras si dezvoltatorul de proprietati Grupo Karim, „Smart Forest City – Cancun” este o alternativa propusa pentru un district comercial din zona. Planul principal ar reface un sit de 557 de hectare, folosit in prezent ca si cariera de nisip pentru constructia de hoteluri in superba regiune – si ar crea o dezvoltare mixta ce ar fi complet autosustenabila din punct de vedere energetic si alimentar.

„Smart Forest City – Cancun” ar gazdui 130.000 de locuitori, precum si 7.500.000 de plante din 400 de specii diferite, selectate de botanistul si arhitectul peisagistic Lauri Gatti. Peste 200.000 de copaci ar fi plantati pentru a crea un raport de 2,3 arbori per locuitor, in timp ce restul vegetatiei ar fi in mare parte arbusti, tufisuri, acoperisuri verzi si gradini verticale. „Multumita noilor parcuri publice si gradinilor private, datorita acoperisurilor verzi si fatadelor verzi, zonele ocupate efectiv de cladiri vor fi redate naturii printr-un echilibru perfect intre cantitatea de zone verzi si amprenta cladirii”, se arata in comunicat dat de autoritatile locale.

Hrana si energia vor fi produse local

Cu ajutorul companiei germane Transsolar, suprafata proiectului ar fi inconjurata de un inel de panouri solare capabil sa ofere suficienta energie regenerabila pentru a satisface nevoile rezidentilor. Orasul ar include si o parcela de camp agricol ce se desfasoara in jurul zonei urbane. Campul respectiv ar fi irigat de un canal de apa alimentat de o conducta maritima subacvatica, echipata cu un turn de desalinizare. Parcarea vehiculelor traditionale ar fi amplasata la periferia orasului; un sistem MIC (Mobility in Chain) ar furniza vehicule interne electrice si semi-automate pentru a transporta rezidentii si vizitatorii pe toata durata dezvoltarii.

Considerata ca un hub de testare pentru urbanismul mexican durabil, propunerea „Smart Forest City – Cancun” include un centru pentru cercetare avansata, suficient de mare pentru a gazdui organizatii internationale, departamente universitare si numeroase companii. Centrul ar include facilitati de cercetare si dezvoltare dedicate problemelor de sustenabilitate urbana si infrastructura ecologica din Mexic.