Profesiile viitorului si viitorul profesiilor de astazi

Profesiile viitorului si viitorul profesiilor de astazi

iulie 20, 2022 Off By editor

Daca cineva le-ar fi spus parintilor nostri in urma cu 20 de ani ca isi vor inlocui telefoanele fixe obisnuite cu dispozitive mobile sensibile la atingere si chiar ar putea sa se vada reciproc prin intermediul video, nu ar fi crezut.

Tehnologiile avansate continua sa ne adapteze propriile vieti de zi cu zi, iar piata muncii nu face exceptie. In timp ce unii nu pot alege intre educatia juridica si cea tehnica, altii exploreaza activ spatiul si proiecteaza roboti, care inlocuiesc deja treptat munca umana.

Ce se va intampla cu piata muncii peste 20-30 de ani? Sa analizam viitorul impreuna, dar mai intai va vom spune in ce domenii poate o masinarie sa ne inlocuiasca.

Robot sau uman?

Datorita inteligentei artificiale, devine posibila inlocuirea unei persoane in anumite domenii de activitate. In Japonia, de exemplu, masinile se pot descurca cu usurinta in curatarea, deservirea vizitatorilor si indeplinirea anumitor sarcini in fabrici, fara ca angajatorul sa se ingrijoreze de motivarea si respectarea legii angajatilor.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford cred ca in 20-30 de ani, cel putin jumatate din locurile de munca vor fi ocupate de roboti. Acest lucru se aplica, in primul rand, activitatilor de rutina si profesiilor de complexitate medie. Deja, exista din ce in ce mai multe servicii cu functie de autoservire: benzinarii, spalatorii auto, case de numerar in supermarketuri etc.

Se crede ca ciclul de viata al unei profesii dureaza 10-15 ani, dupa care este necesara modernizarea acesteia, altfel risca sa devina un lucru din trecut. Acest lucru se intampla din mai multe motive:

 1. Volumul de informatii creste si o persoana inceteaza sa faca fata acesteia. Un computer vine sa-l inlocuiasca, care isi face treaba cu precizie si rapiditate. Acest lucru este dovedit de automatizarea serviciilor bancare, contabile si a altor domenii de activitate.
 2. Practic nu este nevoie de specialisti care se ocupa de stocarea datelor. Informatiile sunt mai usor si mai convenabil de stocat pe suport digital. Prin urmare, profesii precum arhivar si bibliotecar dispar deja treptat in istorie.
 3. Marea putere a internetului isi face treaba. O multime de date pot fi gasite in imensitatea retelei globale, astfel incat in curand nu va fi nevoie de tour-operatori si consilieri legali.
 4. Tehnologiile informatice sunt capabile sa simuleze orice imagine, ceea ce inseamna ca nu vor exista locuri de munca pentru cascadori si decoratori.
 5. Imprimarea 3D a facut posibila crearea de organe umane, ca sa nu mai vorbim de materiale de constructii si imbracaminte si, din aceasta cauza, multe companii risca sa piarda clienti.

Profesii care vor dispareaIata o scurta lista a profesiilor care ar putea intra in istorie in viitor

 1. contabil; notar; consilier juridic;
 2. jurnalist; redactor;
 3. agent imobiliar; ghid;
 4. dispecer; navigator; operator bancar;
 5. bibliotecar; cascador; logistician.

Dar nu va faceti griji ca in viitorul apropiat vom ramane cu totii fara locuri de munca. Christopher Pissarides, economist britanic si sef al Departamentului de Economie de la London School of Economics and Political Science, considera ca exista sase domenii de activitate in care nu va fi posibila inlocuirea muncii umane cu roboti in urmatorii 20 de ani:

 1. educatie;
 2. medicina;
 3. afaceri hoteliere, restaurante si turism;
 4. psiholog, bona, asistenta medicala;
 5. lucrator bisericesc;
 6. sfera artei.

Valoarea muncii umane in aceste zone va creste doar. Luati in considerare acest lucru daca sunteti pe punctul de a alege o profesie viitoare. Pentru a face alegerea si mai usoara, va propunem sa luam in considerare lista celor mai solicitate profesii in urmatorii 5 ani.

Ce profesii vor fi solicitate pana in 2025?

Anul 2020 a aratat cat de important este sa ai o profesie universala care va fi solicitata nu numai pe un anumit teritoriu (birou, fabrica etc.), ci si de la distanta. In plus, numarul persoanelor care doresc sa lucreze prin internet in activitati independente sau sa se angajeze in activitati de proiect creste din ce in ce mai mult.
Pe baza acestui fapt, exista cateva domenii de activitate care satisfac pe deplin nevoile de astazi:

 • Specialist in publicitate pe internet. Poate ca semnele obisnuite de pe strada vor lasa in curand locul publicitatii de pe internet. Setarea corecta a unei campanii publicitare reprezinta un sistem intreg, astfel incat un profesionist este pur si simplu necesar aici.
 • Marketing pe internet. Daca specialistul descris mai sus se ocupa doar de publicitate, atunci aici vorbim despre lucrul cu informatii si vanzari. Oricine stie sa prezinte material informativ in mod profitabil, cunoaste tehnici de vanzare si secretele unei comunicari eficiente cu clientii, va fi mereu la cautare pe piata muncii.
 • Programator. Profesionistii din domeniul programarii sunt o adevarata mana cereasca, sunt “braconati” de la alte companii, oferind salarii mari. In viitorul apropiat, cererea pentru dezvoltatorii de aplicatii mobile va creste.
 • Dezvoltator web. Este un specialist care combina abilitatile tehnice si creative. Fiecare companie care se respecta are propriul sau site web sau intentioneaza sa creeze unul, astfel incat un astfel de profesionist nu va trebui sa stea fara munca.

Vom discuta despre cum vor fi lucrurile cu piata muncii dupa 2025 in sectiunea urmatoare.

Ce asteapta piata muncii in urmatorii 10-20 de ani?

Este imposibil sa se prezica cu precizie viitorul, dar exista deja mai multe tendinte care determina dezvoltarea in continuare a unor domenii de activitate:

 • Globalizarea. Modelele de imbracaminte sunt dezvoltate in Italia, iar imbracamintea in sine este cusuta in China. Astazi, aproape oricine poate lucra pentru o companie situata in alt oras.
 • Automatizare. Munca umana este inlocuita de inalta tehnologie si inteligenta artificiala.
 • Personalizare. Nevoile umane sunt atent studiate. Ati observat cum, dupa ce cautati un produs pe Internet, sunteti urmarit de publicitatea acestui produs?
 • Respectarea mediului. Grija pentru natura este unul dintre cele mai importante domenii pe care multe companii le aleg deja. Acest lucru este dovedit de ambalajele reutilizabile si de respingerea plasticului.

Propunem sa luam in considerare mai detaliat profesiile noii generatii, care vor deveni foarte curand solicitate pe piata muncii.

Profesiile viitorului conform Microsoft si The Future Laboratory

Judecand dupa cele mai apropiate prognoze, ne asteapta din nou o revolutie tehnologica, cererea de specialisti IT va fi uriasa. Potrivit unei analize a unor companii precum Microsoft si The Future Laboratory, mai mult de jumatate dintre elevii de liceu de astazi vor fi in profesii care inca exista.

Iata 10 profesii viitoare conform celor de mai sus:

 • Proiectant de realitate virtuala. Potrivit expertilor, foarte curand, pe langa jocurile obisnuite, vor aparea birouri de realitate virtuala, muzee si alte obiecte, pe care le puteti vizita fara a parasi casa. Designerii noii generatii le vor proiecta.
 • Biohackers, adica specialisti care efectueaza cercetari in biologia moleculara folosind datele oamenilor de stiinta. Este planificat ca acestia sa poata participa la dezvoltarea de medicamente pentru tratamentul bolilor complexe.
 • Dezvoltatori de robotica. In legatura cu dezvoltarea inteligentei artificiale, este nevoie de specialisti care sa dezvolte standarde etice pentru roboti. Acest lucru se datoreaza faptului ca este posibila aparitia masinilor care pot dauna oamenilor.
 • Analist al internetului obiectelor. Acum aproape toate echipamentele sunt echipate cu propriul „creier”. Se anticipeaza ca in curand vor fi necesari specialisti care vor putea integra toate dispozitivele intr-un singur sistem conform principiului de „casa inteligenta”.
 • Ghid spatial. Suntem la un pas pana cand spatiul va inceta sa mai fie ceva inaccesibil si va deveni un loc pentru turism. Pentru aceasta, calatorii vor avea nevoie de o persoana insotitoare.
 • Specialist in restaurarea ecosistemelor. Deja, multe animale si plante devin o specie pe cale de disparitie. Ce se va intampla peste cateva decenii? Este planificat ca specialistii acestui profil sa poata „revigora” mediul inconjurator datorita materialului genetic colectat anterior.
 • Ghiduri virtuale si comentatori digitali. Potrivit expertilor, foarte curand excursiile virtuale le vor inlocui pe cele reale. Aici este nevoie de acesti specialisti care detin tehnologii de realitate virtuala.
 • Curator de date cu caracter personal. Va puteti imagina ca in curand un computer va putea sa ne inregistreze gandurile, amintirile, planurile si sa le impartaseasca pe retelele de socializare? Un specialist al unui astfel de profil va fi capabil sa combine toate informatiile intr-un singur flux si sa le adapteze.
 • Inginer de dezvoltare a dispozitivelor cu putere constanta. Poate ca, foarte curand, vom folosi energia solara si energia eoliana ca sursa principala de energie. Singurul aspect negativ este ca, din cauza vremii instabile, nu va fi intotdeauna posibil. Depinde de dezvoltatorii de dispozitive cu putere constanta sa rezolve problema.
 • Proiectant al corpului. Inca putin, iar o persoana o sa isi poate schimba cu usurinta aspectul si chiar organele. Proiectantii corporali sunt creatorii unei machete corporale in care vor fi intrupate toate dorintele pacientului, iar chirurgul va fi deja ghidat de aceasta macheta in lucrarea sa.

Perspectivele pietei locurilor de munca ale unor astfel de giganti globali sunt impresionante, iar acesta este doar varful unui aisberg mare.

Catre ce sa mergem?

Da, perspectivele pietei muncii sunt impresionante, cerintele pentru lucratori vor fi mai mari, asa ca ar trebui sa fiti atenti la nivelul profesionalismului chiar acum. Nu va descurajati daca educatia nu corespunde profesiilor de viitor despre care am vorbit mai devreme. Amintiti-va ca este important sa nu urmariti tendintele, ci sa fiti un mare specialist in domeniu, sa va dezvoltati constant si sa tineti degetul pe pulsul celor mai recente schimbari din industria dumneavoastra.

Munca fizica umana va fi inlocuita treptat de masinarii, deci merita sa acordam preferinta specialitatilor care sunt asociate cu munca mentala. Iata cateva industrii de care trebuie sa tineti cont atunci cand aplicati pentru:

 1. IT;
 2. biologie;
 3. robotica;
 4. inginerie;
 5. chimie;
 6. management.

De tinut minte!

Ritmul rapid al dezvoltarii tehnologiei isi va face in curand propriile ajustari pe piata muncii. Schimbarile sale semnificative sunt deja observate in Europa si foarte curand schimbarile vor afecta si tara noastra. Si acest lucru este minunat, deoarece, datorita noilor tendinte de piata, puteti imbunatati semnificativ calitatea vietii dvs. daca sunteti implicat in dezvoltare si tineti pasul cu vremurile in mod continuu.

Va dura multi ani pana cand noile profesii vor inunda piata muncii, dar astazi merita sa va ganditi la viitorul dumneavoastra. Studiati mai des schimbarile care au loc in domeniu, acordati atentie ofertelor angajatorilor care devin din ce in ce mai populare si nu va fie teama sa incercati alte specialitati.

Acordati o atentie deosebita dezvoltarii abilitatilor, cum ar fi:

 1. gandirea sistemelor;
 2. programare;
 3. cunoasterea limbilor straine;
 4. multifunctionalitate;
 5. creativitate ;
 6. management.

Faceti din invatarea pe tot parcursul vietii o parte a vietii voastre. Orice schimbari ne asteapta in viitor, alege o profesie care iti place si fii foarte bun la aceasta!