
Manipularea în mass media
ianuarie 8, 2019Ce este manipularea?
Dicționarul de Sociologie definește manipularea că fiind ”acţiunea de a determina un actor social (persoană, grup, colectivitate etc.) să gândească şi să acţioneze într-o manieră compatibilă cu interesele iniţiatorului, prin utilizarea unor tehnici ca persuasiunea, care distorsionează intenţionat adevărul, lăsând impresia libertăţii de gândire şi decizie”.
Prin manipulare nu se caută înţelegerea mai profundă a situaţiei, spre deosebire de influenţa de tipul convingerii raţionale, ci manevrarea unui raționament, recurgându-se atât la inducerea în eroare cu argumente falsificate, cât şi la apelarea argumentelor emoţionale sau ne-raţionale.
În situația manipulării prin mass-media, intenţiile reale ale jurnalistului care transmite mesajul rămân inaccesibile celui manipulat. Putem defini manipularea că fiind o formă de impunere a intereselor unui grup, colectivităţi, nu prin mijloace coercitive, ci prin inducere în eroare. În situaţii de conflicte de interese, recurgerea la manipulare devine tot mai frecventă în mass media, fiind un instrument mai puternic şi mai eficient decât utilizarea forţei. Prin manipulare se obtin anumite rezultate in manevrarea si modelarea opiniei publice, mai ales in cazul unor subiecte mai delicate de actualitate.
Pericolul manipularii prin presă
În prezent, mecanismul comunicaţional al mass-media stârnește o oarecare îngrijorare în rândul publicului, manifestând o anumită reținere faţă de posibilitatea unei manipulări subtile a ideilor și informațiilor. Tendinţa de globalizarea a informaţiei oferă teren larg celor rău intenționați care se specializează pentru eventualele manipulări din presă. Trebuie să fim atenţi asupra modului în care se interpretează și se modifică știrile.
Având în vedere felul în care acționează propriul nostru sistem psihic – în special la nivel inconştient – şi având în vedere că jurnaliștii se folosesc de aceste caracteristici, modul în care primim informaţiile ar trebui să fie controlat de către noi, să nu ne mulţumim doar să recepționăm aceste date. Țînând cont de pregătirea fiecăruia, de experienţa de viaţă, de studiile profesionale, știrile și informațiile trebuie interpretate în scopul diminuării sau eliminării manipulării. Orice canal de comunicare poate vicia informația reală, iar manipularea reprezintă un pericol real atât în presă scrisă cât și în mediile virtuale.