Calculul volumului acumulatorului de caldura
aprilie 25, 2019Protectia centralelor termice impotriva supraincarcarii termice este foarte importanta, iar calculul competent al volumului acumulatorului de caldura il poate asigura. Si cand se incalzeste cu combustibil solid, calculul acumulatorului de caldura pentru un cazan pe combustibil solid este, in general, o prioritate de varf. Acest articol va va ajuta sa intelegeti complexitatea acestui proces.
Este nevoie de acumulatorul de caldura?
Daca renuntam la instructiunile producatorilor, sfaturi si prejudecati ale instalatorilor, experienta cunostintelor si vecinilor, ar trebui sa fie clar faptul ca acumulatorul de caldura (puffer) este necesar numai in astfel de cazuri :
- nivel scazut de automatizare al centralei termice si a sistemului de incalzire si, prin urmare, fluctuatiile constante ale temperaturii in locuinta de la „foarte cald” la „rece”, plus consumul excesiv de combustibil;
- protectia cazanului centralei termice (in special cel din fonta) impotriva supraincalzirii si schimbarilor bruste ale temperaturii apei;
- prezenta a doua sau mai multe tipuri diferite de sisteme de incalzire (lemne de foc + electric, lemne de foc/electric + sisteme solare, lemne de foc/electric + incalzirea echipamentului etc.).
In alte cazuri, fezabilitatea utilizarii unei astfel de baterii ar trebui sa fie justificata din punct de vedere economic.
Proprietarii de centrale termice electrice cu greu pot fi de acord cu aceasta afirmatie, si observam ca acesta este unul dintre acele cazuri speciale, atunci cand fezabilitatea instalarii pufferului trebuie sa fie confirmata prin calcularea volumului de caldura si consumul de energie.
Puffer: calculul volumului
Daca centralele termice nu sunt echipate cu protectie impotriva supraincalzirii, acumulatorul de caldura trebuie sa absoarba cantitatea de caldura necesara pentru a incalzi intreaga locuinta timp de 3-8 ore.
In practica, aceasta este o functie:
- puterea cazanului in kW si timpul de functionare (pentru modelele cu combustibil solid);
- productia totala de caldura a consumatorilor (radiatoare, incalzire prin pardoseala etc.);
- pierderea totala de caldura a cladirii pe ora si pe zi, in functie de diferenta de temperatura din camera si din exterior.
Calculul capacitatii tampon a unei centrale termice pe baza de combustibil solid se realizeaza din conditia ca acesta trebuie sa absoarba complet toata caldura generata. Acest lucru protejeaza centrala termica de supraincalzire in cazul unor fluctuatii semnificative ale temperaturii aerului in exterior si mareste durata de viata a acesteia.
Cand este calculat volumul acumulatorului de caldura pe baza datelor privind puterea termica a consumatorilor (radiatoare, convectoare) si pierderile de caldura de catre o cladire, este posibil sa se calculeze cate ore este suficient un puffer. Centrala in acest moment poate functiona intr-un mod de economisire sau poate fi oprita complet, ceea ce este deosebit de important atunci cand se utilizeaza electricitate.