Ce știm despre Stația Spațială Internațională (ISS)

Ce știm despre Stația Spațială Internațională (ISS)

martie 13, 2024 1 By editor

Ce este Stația Spațială Internațională (ISS)?

Stația Spațială Internațională (ISS) este un laborator de cercetare în spațiu și un avanpost orbital în care cooperarea internațională joacă un rol central. Este un proiect care implică multiple țări și organizații, inclusiv NASA (Statele Unite), Roscosmos (Rusia), ESA (Agenția Spațială Europeană), JAXA (Agenția Spațială Japoneză) și CSA (Agenția Spațială Canadiană), printre altele.

ISS a fost lansată inițial în 1998 și a fost continuu locuită din 2000. Stația servește ca platformă pentru cercetarea științifică în domenii precum biologie, fizică, astronomie, meteorologie și cercetarea spațiului. Oamenii de știință și echipajele din diferite țări vizitează ISS-ul pentru a efectua experimente și pentru a studia efectele zborului spațial asupra corpului uman.

ISS are o orbită stabilă în jurul Pământului și oferă o platformă excelentă pentru testarea tehnologiilor și pentru pregătirea pentru explorarea spațiului îndepărtat, cum ar fi misiunile pe Marte. Este un exemplu excelent de cooperare internațională în explorarea spațiului și a rămas un proiect emblematic pentru explorarea spațiului.

ISS orbitează Pământul la o altitudine medie de aproximativ 420 de kilometri deasupra suprafeței sale. Totuși, această altitudine poate varia ușor în funcție de caracteristicile orbitale și a ajustărilor efectuate de-a lungul timpului.

Lungimea orbitei ISS este de aproximativ 28.000 de kilometri, iar acest lucru este echivalent cu distanța pe care o parcurge în timpul unei orbite complete în jurul Pământului. ISS completează o orbită în aproximativ 90 de minute, ceea ce înseamnă că se deplasează în jurul Pământului cu o viteză medie de aproximativ 28.000 de kilometri pe oră. Acest lucru înseamnă că echipajul ISS vede un nou răsărit sau apus de aproximativ 16 ori pe zi.

Istoria Stației Spațiale Internaționale

Stația Spațială Internațională (ISS) a fost înființată printr-o colaborare între mai multe țări și organizații spațiale. Acordul inițial pentru crearea ISS a fost semnat în 1998 de către NASA (Administrația Națională a Aeronauticii și a Spațiului) din Statele Unite și Roscosmos (Agenția Spațială Federală Rusă). Alte organizații care s-au implicat ulterior în proiect includ ESA (Agenția Spațială Europeană), JAXA (Agenția Spațială Japoneză) și CSA (Agenția Spațială Canadiană), printre altele.

Istoria Stației Spațiale InternaționalePractic, inițiativa pentru construirea unei stații spațiale internaționale a fost lansată în anii ’80, iar colaborarea internațională a început cu Tratatul privind stația spațială internațională semnat între SUA și URSS în 1992. Acest tratat a pus bazele pentru dezvoltarea ulterioară a ISS. Astfel, construcția și asamblarea efectivă a ISS au început în anii ’90 și au continuat până în prezent, cu adăugarea continuă de module și componente noi.

Până în ianuarie 2022, peste 240 de cosmonauți și astronauți din mai multe țări și organizații spațiale au trăit și au lucrat pe Stația Spațială Internațională (ISS). Aceștia au fost selectați din diferite agenții spațiale, inclusiv NASA, Roscosmos, ESA, JAXA, CSA și altele. Echipajele care au ocupat ISS-ul de-a lungul anilor au realizat cercetări științifice, au efectuat experimente în diverse domenii științifice, au efectuat activități de întreținere a stației și au contribuit la dezvoltarea și extinderea acesteia. Numărul exact al cosmonauților care au lucrat pe ISS va continua să crească odată cu desfășurarea de noi misiuni și rotații de echipaje.

Exemple de cercetări sau experimente deosebite realizate pe ISS

Stația Spațială Internațională (ISS) a găzduit o gamă largă de cercetări și experimente științifice, unele dintre ele fiind deosebit de interesante și inovatoare. Iată câteva exemple:

  1. Studiul efectelor gravitației reduse asupra corpului uman: Acesta este un domeniu major de cercetare pe ISS, cu experimente care analizează schimbările în oase, mușchi, sistemul cardiovascular și alte aspecte ale sănătății umane în condiții de microgravitație. Acest tip de cercetare este esențial pentru pregătirea misiunilor spațiale lungi, cum ar fi călătoriile către Marte.
  2. Cultivarea plantelor în spațiu: ISS a fost folosită pentru a studia modul în care plantele cresc și se dezvoltă în condiții de microgravitație. Aceste cercetări sunt importante pentru a înțelege cum ar putea fi cultivate plantele în spațiu pentru producție alimentară pe viitoarele misiuni spațiale.
  3. Cercetarea în domeniul materialelor: ISS oferă un mediu unic pentru a testa comportamentul materialelor în condiții de microgravitație. Aceasta include cercetări privind procesele de solidificare a metalelor, creșterea cristalelor și producerea de materiale avansate.
  4. Studiul proceselor biologice: Experimentele au investigat diverse aspecte ale biologiei și fiziologiei în spațiu, inclusiv comportamentul animalelor, dezvoltarea embrionară și modul în care organismele reacționează la mediu în absența gravitației.
  5. Fizica în microgravitație: ISS a fost folosită pentru a testa teorii și fenomene fizice în condiții de gravitație redusă, inclusiv mișcarea fluidelor, fenomenele de undă și comportamentul particulelor sub influența gravitației slabe.

Acestea sunt doar câteva exemple, iar gama de cercetări efectuate pe ISS este extrem de vastă și în continuă expansiune, contribuind la avansarea cunoașterii umane și la dezvoltarea tehnologiei spațiale.

Alte spații spațiale

Pe lângă Stația Spațială Internațională (ISS), au existat și există alte spații spațiale, printre care se numără:

  • Stația spațială Mir: A fost prima stație spațială permanentă lansată de către URSS în 1986 și a funcționat până în 2001.
  • Stația Spațială Almaz (MIR-2): Un proiect rusesc propus care încă nu a fost implementat, dar a fost discutat ca o posibilă succesoare a stației Mir.
  • Stația Spațială Tiangong: China a lansat mai multe module pentru a construi o stație spațială proprie, Tiangong, care este planificată să fie finalizată și operațională în următorii ani.

În plus, există o mulțime de alte proiecte spațiale în diferite stadii de dezvoltare, inclusiv planuri pentru stații spațiale comerciale, proiecte de colonizare a Lunii și misiuni umane către Marte. Viitorul apropiat ar putea aduce noi stații spațiale în timp ce explorarea și utilizarea spațiului continuă să evolueze.

Sursă fotografii: https://www.nasa.gov/international-space-station/