Suedia si Austria au renuntat la utilizarea carbunilor

Suedia si Austria au renuntat la utilizarea carbunilor

mai 11, 2020 0 By Victor

Europa a castigat recent inca doua tari fara carbuni. Amandoua, Suedia si Austria si-au inchis ultimele termocentrale pe carbuni la sfarsitul lunii aprilie, alaturandu-se Belgiei pentru a renunta la utilizarea carbunilor, in favoarea surselor regenerabile de energie.

Suedia a renuntat la carbuni cu doi ani mai devreme

Kathrin Gutmann, directorul campaniei pentru Europa Dincolo de Carbune a declarat recent pentru publicatia online PV Magazine: ” Cu Suedia, fara carbuni, in aceeasi saptamana cu Austria, traiectoria descendenta a carbunilor in Europa este clara. Pe fondul provocarilor grave de sanatate cu care ne confruntam in prezent, inlocuirea carbunelui cu sursele regenerabile de energie este o decizie corecta si ne va recompensa in natura cu sanatate imbunatatita, protectie impotriva incalzirii climei si economii mai rezistente”.

Suedia planuise initial sa renunte definitiv la carbuni pana in 2022 dar a putut atinge acest obiectiv cu doi ani mai devreme. O iarna suedeza usoara a aratat faptul ca ultima utilitate energetica bazata pe carbuni, Stockholm Exergi, inaugurata in 1989 si situata in Hjorthagen, zona din estul capitalei Stockholm, nu a fost necesara pentru iarna trecuta.

Alte sase state europene renunta la carbuni pana in 2026

Pe langa constientizarea mass-mediei care a scazut popularitatea carbunilor, tranzactiile pietei au dus la cresterea costurilor operationale. Statisticile efectuate in Marea Britanie, bazate pe inregistrarile celor de la Carbon Tracker, arata ca 40% din centralele pe carbuni din UE au inregistrat pierderi in 2017. In 2019, a costat aproape cu 100% mai mult sa functioneze o termocentrala pe carbuni decat variantele bazate pe optiuni regenerabile.

Numeroase alte tari europene intentioneaza sa se alature viitorului fara carbuni: Franta doreste sa renunte la carbuni pana in 2022; Portugalia si Slovacia pana in 2023; Marea Britanie pana in 2024; Italia si Irlanda pana in 2025.

Directorul general al Stockholm Exergi, Anders Egelrud a declarat pentru aceeasi revista PV Magazine ca spera ca utilitatea acesteia sa devina in cele din urma negativa. „Astazi stim ca trebuie sa incetam sa mai folosim toti combustibilii fosili , de aceea carbunele trebuie eliminat treptat si facem acest lucru cu cativa ani inainte de planul initial”.

„Intrucat capitala Stockholm era aproape total dependenta de combustibil fosil acum 30-40 de ani, am facut schimbari enorme si acum facem pasul mai departe fata de dependenta de carbon si continuam calatoria catre un sistem energetic bazat complet pe energie regenerabila si reciclata”, a precizat Egelrud, potrivit siteului TheMayor.eu.